Project Chillán (Chili) 2002-2005

In 2002 wordt door Meerlonaar Theo Denissen het project van de Belgische Zuster Lucienne Hardy ingediend. Zij is in 1981 in Chillán gestart met de oprichting van een kindertehuis voor vondelingen, weeskinderen en afgestane kinderen. Theo Denissen en zijn echtgenote Marian zijn adoptief ouders van 2 Chileense meisjes.
In 2002 beheert het kindertehuis 3 opgeknapte oude panden voor verschillende doelgroepen waar ruim 70 kinderen en jongeren van 0-18 jaar, waaronder een groep minder begaafde kinderen, zijn ondergebracht. Deels zijn de panden eigendom van het Bisdom Chillán. Het complex is genoemd naar het eerst aangekocht pand: Hogar Esperanza.

Het project omvat:

  • Een bestelbusje; voor het vervoer van de kinderen naar school, vervoer van bezoekende familieleden en ontspanningsdoeleinden van de kinderen.
  • Verder opknappen van de 3 tehuizen; o.a. brandtrappen.
  • Nieuwe inrichting van enkele slaapunits.
  • Bouw van een stenen ommuring met een toegangspoort.

Inclusief de bijdragen van het NCDO en Wilde Ganzen hebben de acties van SOS Meerlo-Wanssum een totaalbedrag opgeleverd van € 50.143. Een bijzondere en noemenswaardige actie was de 2.300 km lange sponsor-voettocht van Jan en Jana Bexkens uit Tienray naar het Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostella. Deze voettocht bracht ruim € 4.000 op aan sponsoring. Hiermee willen we echter alle andere acties en initiatieven niet tekort doen.

Wereldfestival Meerlo-Wanssum

Op 26 juni 2005 wordt het Chili project afgesloten met het 1e Wereldfestival Meerlo-Wanssum nieuwe stijl. Eregasten zijn Zuster Lucienne Hardy en de Consul-Generaal van de Chileense Ambassade. Naast de cheque met de project-opbrengst die met een parachutist uit de lucht komt vallen, ontvangt Zuster Lucienne nog enkele levensgrote houten motoren gemaakt door patiënten van de TBS-kliniek in Oostrum.
Weer konden ruim 3.000 bezoekers genieten van een gevarieerd aanbod van multiculturele activiteiten, spijzen en drank.
Als blijvend symbool voor de steun aan het project in Chili en 15 jaar SOS ontwerpt kunstenaar Juul Baltussen uit Westerbeek een 4 meter hoge stalen replica van een Paaseilandbeeld, welk is geplaatst op de rotonde in Wanssum. dit beeld staat er nog steeds en wordt bij speciale gelegenheden getooid met een passende uitdossing.

Huidige status project

Er is nog steeds contact met het tehuis en het functioneert nog altijd prima.

Chillán ligt in een gebied dat regelmatig wordt getroffen door aardbevingen. Zo ook in 2010, waarbij aanzienlijke schade ontstaat aan het tehuis Hogar Esperanza. Door een bliksemactie van SOS Meerlo-Wanssum en de goedgevigheid in de regio kan op korte termijn een bedrag van € 2.500 worden overgemaakt om de ergste nood te ledigen.

Klik hier om naar de galerij te gaan.